Abbas İnciri

Hakkında

Kahramanmaraş iline özgü olan ve halk arasında Abbas inciri olarak isimlendirilen genotip, ilin 450-640 m rakıma sahip yerlerinde yetişmektedir. Sofralık olarak tüketilen meyveler hem iç pazarda hem de çevre illerde alıcı bulmaktadır. Ağaçlar kuvvetli gelişmekte ve yayvan bir taç oluşturmaktadır. Dip sürgünü sayısı oldukça azdır. Yaprakları 3-5 lopludur. Ağaçların asıl ürünü o yılki sürgün üzerinde olgunlaşan ikinci ürün (yaz ürünü) meyveleridir.

Bu ürünün gelişip olgunlaşabilmesi için mutlaka erkek incir ağacında bulunan erkek çiçeklerin polenleri ile tozlanması gerekir. Meyvelerde olgunlaşma temmuz sonunda başlar ağustos sonunda en üst düzeye ulaşır. Hasat 25-40 gün sürer. Meyveler ortalama 68 gr civarında basık-oval şekillidir. Meyve kabuğu kolay soyulmakta, meyve sapı kısa ve kalın bir yapı göstermektedir. Kabuk rengi açık sarı, meyve eti ise kırmızı ve amber arasında bir renge sahiptir.

Meyvelerde pH 4.92 civarında olup hakim asit sitrik asittir. Titrasyon asitliği (sitrik asit cinsinden) %0.119 ile 0.191 arasındadır. Çoğunluğunu indirgen şekerlerin oluşturduğu suda çözünür maddeler toplamı %20.4-24.6 dolayındadır.

Kaynakça

Mürüvvet ILGIN, Kahramanmaraş Bölgesi’nde İncir seleksiyonu ve Selekte Edilen Bazı Önemli Tiplerin Meyve Doğuşları ve Döllenme Biyolojileri Üzerinde Çalışmalar. Doktora tezi. Ç.Ü Fen Bilimleri Ens., Adana 1995, s.211.

Mürüvvet  ILGIN – A. B. KÜDEN, Table Fig Selection Study in the Kahramanmaras Province of Turkey”, Proc. V Int. Sym. On Temperate Zone Fruits, Vol. 441, 351-357, Acta Hort.,“1997.

Okumanızı Tavsiye Ediyoruz !  Böğürtlen

Yorumlar

Yorum yapmak ister misin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kenar Çubuğu