Geleneksel

Asude

Asude Maraş Ağzı ile Hapısa Kahramanmaraş yöresinde yaygın olarak özellikle soğuk kış günlerinde ikram edilen bir tatlıdır. Enerji ve besin değeri açısından oldukça zengin olan bu tatlı yörede sevilerek tüketilmektedir. Malzemeler: 1,5 su bardağı şeker, 2,5 su bardağı su-süt ka-rışımı, 1,5 su bardağı un- nişas-ta karışımı. Süslemek için; Ce-viz, isteğe göre üzerine tavada eritilmiş tereyağı…. daha fazla oku »

Maraş Ağızotu

Maraş Ağızotu; Kahramanmaraş ve çevresinde kullanılan keyif verici madde. Yaygın adıyla Maraş Otu ya da Ağızotu olarak bilinen, hammaddesi tütün ve külden oluşan kına rengine benzeyen toz halinde bir maddedir. Ağızotu, Kahramanmaraş ve çevresinde yaygın olarak kullanılır. Halk arasında deli tütün (Hasankeyf tütünü) olarak bilinen tütün, iyice kurutulup toz haline getirildikten sonra meşe ağacı veya… daha fazla oku »

Andız Pekmezi

Andız Pekmezi; Türkiye’de üretilen önemli geleneksel gıdalardan birisi olan pekmez; dut, keçiboynuzu ve üzüm gibi birçok meyveden üretilebilmektedir. Andız (Lat.Juniperusdrupacea) da ülkemizde Toros dağlarında, Kahramanmaraş’ta Andırın ilçesinde yaygın olarak yetişen bir ağaç olup, meyvelerinden bölge çiftçisi tarafından pekmez yapılmaktadır. Andızın meyveleri ekim aylarında olgunlaşır ve ortalama fındık büyüklüğü kadar olurlar. Olgunlaşan bu kozaklar, içerdiği esansiyel… daha fazla oku »

Aba – Geleneksel Kıyafet

Aba, dokuma tezgâhında genellikle yünden dokunan, gömlek üzerine giyilen nakış işlemeli, yakasız ve kısa kollu geleneksel erkek kıyafetine denilmektedir. Abalar, baldır uzunluğunda, bol kesimli, iki parmak yüksekliğinde dik yakalı olup cübbeye benzer bir üst giysisidir. Abanın üst tarafından başın, yan tarafından kolların geçmesi için birer delik vardır. Abanın kolları yoktur. Abalar sıfır yaka kesimli ve… daha fazla oku »

Kenar Çubuğu