Mehmet Hanefi Öksüz (d. 1953) İş Adamı

Kahramanmaraş’ta Nezihe ve Hüsnü Öksüz’ün 5 çocuğundan ilki olarak dünyaya geldi. 1953 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Öksüz, ilköğrenimini Kahramanmaraş’ta, liseyi İstanbul Kabataş Erkek Lisesinde tamamladı. İTÜ Makine Mühendisliği mezunu olan Öksüz, yurt dışında tekstil ve ziraat konusunda eğitim görmüş ve babasının çiftçi olması nedeniyle iş hayatına ziraatçılıkla başlamıştır. Ziraat ve tarımla uğraşan Öksüz ailesi ile çırçır… daha fazla oku »

MARAŞ VE İLÇELERİNİN İSİMLERİNİN OLUŞMASI

1.Maraş Adının Anlamı İle İlgili Görüşler Maraj, Markasi, Marasion, Margas, Margaji, Marah, Maraksium, Marassion ve Mer’aş gibi değişik şekillerde söylenen ve yazılan Maraş’ın adının menşei ve ne anlama geldiğine dair çeşitli görüşler ileri sürülmektedir. Bunlardan birine göre, Maraş şehrini Hitit komutanlarından Maraj adlı birisinin kurmasından dolayı şehre Maraj adı verildiği belirtilmektedir. Yine Sümerlerde de Naras… daha fazla oku »

Bekir Böke

Bekir Böke, 1929 yılında Kahramanmaraş’ın Afşin’e bağlı Kabaağaç köyünün Akçırı mezrasında doğan Bekir Böke hem serbest, hem de grekoromen stilde güreşen bir sporcudur. 1949 yılında Ankara Jandarma Komutanlığı’nda vatani görevini yaparken Türk sporunun büyük ve ünlü güreşçilerinden Yaşar Doğu’nun minderle tanıştırdığı millî güreşçi Bekir Böke, 33 yıllık güreş hayatında sayısız şampiyonluklara ve rekorlara imza attı. Güreşte… daha fazla oku »

Böhtanî (Haydar Ali Temur)

Böhtanî (Haydar Ali Temur), 1924 yılında Elbistan’ın Demircilik köyünde doğdu. Köyünde okul olmadığı için, okula gidemedi. Okuma yazmayı sonradan kendi kendine öğrendi. 1943 yılında evlendi. Askerliğini 1948-51 yılları arasında Hatay Jandarma Okulunda çavuş olarak yaptı. Çiftçilikle uğraştı. Köyünde bir süre (1946- 1948 ve 1984-1989) muhtarlık yaptı. 13 Ocak 2016 tarihinde 92 yaşında vefat etti. On bir… daha fazla oku »

Böğürtlen

Böğürtlen; Üzümsü meyvelerden olan böğürtlen, Rosales takımının, Rosaceae familyasının Rubus L. cinsine girmektedir, Eubatus alt cinsi içerisinde yer alan böğürtlenin tür adı Rubus fruticosus L.’dur. Böğürtlen genellikle bol güneşli, rüzgârdan korunmuş, hasat zamanı yağmur almayan, yeterli toprak nemi olan ve kışları ılık geçen yerlerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Ekonomik ömrü 15-20 yıl kadardır. İyi bakımlı bahçelerde 1… daha fazla oku »

Bağ Evi – Bağ Hayatı

Bağ Evi – Bağ Hayatı; Kahramanmaraş’ta bir darbımesel vardır: Hz. Peygamber’e sormuşlar “En güzel belde neresi ?” diye. O da “Altında çeltik, üstünde keklik nerede varsa.” demiş. İşte bu darbımesele uyan yerin Kahramanmaraş olduğu düşünülür. Hakikaten bu söz sanki Kahramanmaraş için söylenmiştir. Kahramanmaraş sarı çeltiği, hafif şirin tadıyla sofraların vazgeçilmez yiyeceğidir. Ahır Dağı’ndaki yabani hayat… daha fazla oku »

Arıcılık

Arıcılık; Kahramanmaraş’ta topografik farklılıklar ve iklim çeşitliliği arıcılık ve bal üretimi için floristik zenginliği beraberinde getirmektedir. Kahramanmaraş, Akdeniz ile İran-Turan Fito- Coğrafya Bölgelerinin geçiş kuşağında bulunmakla birlikte Avrupa-Sibirya Fito-Coğrafya bölgesine ait bitki türleri de görülebilmektedir. İl genelinde arılık açısından önemli olan çalı, orman ve Alpin formasyonu olmak üzere üç farklı bitki formasyonu ile Karadeniz iklim tipine… daha fazla oku »

Akdere Su Kemeri

Akdere Su Kemeri yapı olarak Oniki Şubat İlçesi Gazi Paşa Mahallesi, Ak Dere Caddesi’nde yer alır. Günümüze az bir bölümü gelen su kemerinin inşâ kitabesi olmadığı için yapım tarihini bilinmiyor. Fakat Bayazıtoğulları’ndan Hacı Abdullah Bey, Evâsıt-ı Zilhicce 1027/ Kasım 1618 tarihli vakfiyesine göre Çavuşlu Mahallesi’nde cami, medrese ve mektepten oluşan bir külliye inşâ ettirmiştir. Ayrıca… daha fazla oku »

Mehmet Mithat (Alam) Bey

Mehmet Mithat (Alam) Bey, (1295) 1879’da İzmir’de doğdu. 1881 (1297) Babası Sancak saymanlarından Ganizade Abdurrahman Efendi, annesi Nakiye Hanımdır. Bazı kayıtlarda Leyla Hanımla evlendiği belirtilse de Mithat Bey’in esasen dört evlilik yaptığı anlaşılmaktadır. Buna göre ilk evliliklerini Refika ve Fati Hanım ile yapan Mithat Bey bu eşlerin vefatı üzerine Hatice Naime Hanımla yapmıştır. Ayrıca Sabriye/Hayriye… daha fazla oku »

Maraş Şehrinin Bilinen İlk İsmi (Antiochia Ad Taurum)

Antiochia ad Taurum ifadesi Toroslardaki Antiochia ya da Torosların Antiochiası anlamına gelmektedir. Bölgede, Antik çağ tarihçisi Stephanus Byzantinus’un bahsettiği en az altı tane Antiochia şehri vardır. Modern çağ tarihçilerinden Texier ise Maraş’ın eski Antiochia ad Taurum şehrinin bulunduğu noktada konumlandığını söylemektedir. Texier’e göre bu kent, Stephanus Byzantinus’un bahsettiği altı Antiochia’dan, Ceyhan Nehri yakınlarındaki Kilikia Antiochiası… daha fazla oku »

Kenar Çubuğu