Demirciler Çarşısı | Kahramanmaraş’ın Tarihi Çarşıları

Demirciler Çarşısı, Dulkadiroğlu ilçesinde Kurtuluş Mahallesi’nin sınırları dâhilinde ve tarihî çarşı kompleksinin bünyesinde yer alır. Çarşının inşa kitabesi olmadığı için yapım yılı bilinmemektedir. Fakat kaynaklardan, çarşının inşasına ilk defa Dulkadir Beyliği döneminde 15. yüzyılın sonlarında başlandığı, 17. yüzyılda Osmanlılar döneminde son şeklini aldığı anlaşılmaktadır. Demirciler Çarşısı, Çarşıbaşı’nın üst kısmında önceden yer alan Eski (Maraş) Bedesten… daha fazla oku »

KARAMARAŞ (Maraş’ın Eski Yerleşim Merkezi)

Karamaraş, Şeyh Adil Mezarlığı’ndan Doğukent’e doğru uzanan ve günümüzde Namık Kemal ve Dulkadiroğlu mahallelerini içine alan eski bir yerleşim merkezidir. Tarihî rivayetlere göre Maraş’ın eski yeri burasıdır. Şehir birkaç defa yıkılmış ve yer değiştirmiştir. Eski Türkçede kara kelimesinin birçok anlamları var. Bunlar büyük, baş, sert, şiddetli, toprak, fakir, uğursuz, ölüm, yas, mezar, yer ve bir… daha fazla oku »

Alman Eytamhanesi

Osmanlı Devleti’nde “Eytamhane” yetim yurtları, yetimhane anlamına gelmektedir. Eytamhanelerde kimsesiz kalmış, erkek ve kız çocukları barınmakta olup bunların eğitilmesine ve topluma kazandırılmasına önem verilmiştir. Hıristiyan misyonerler, nüfuzlarını arttırmak için yetimhanelerle yakından ilgilenmiştir. Osmanlı ülkesindeki birçok vilayette yabancı devletler ve himayelerindeki azınlık gruplar tarafından misyonerlik amaçlı yetimhaneler açılmıştır. Almanya da bunlardan biridir. Almanların Maraş’ta faaliyet göstermesindeki… daha fazla oku »

Kenar Çubuğu