Maraş Biberi

Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Hatay, Şanlıurfa illerini kapsayan havzada yetiştiriciliği yapılan Maraş biberinin geçmişi net olarak bilinmemekle beraber, endüstriyel üretim amacıyla ekiminin yapılması 1940’lı yılları bulmaktadır. Bölgede kırmızıbiber üretimi uzun yıllardan beri yapılmakla birlikte, üretimde ve kurutmada geleneksel yöntemlerin kullanılması gerek tüketici sağlığı ve gerekse tarım işletmeleri açısından bazı problemlere neden olmaktadır. Kırmızıbiber tarım işletmeleri, kendi ürettikleri tohumu veya fabrika ve diğer işletmelerden satın aldıkları sertifikasız tohumları kullanmaktadırlar. Bu da bölgede verimliliğin ve üretici gelirinin düşük olmasına neden olmaktadır. Her ne kadar yörede çiftçilerin kırmızıbiber tarımını uzun yıllardan beri yaptıkları görülüyor ise de geleneksel ekim ve sulama yöntemlerinin bölgede hala kullanılıyor olması gerek verimlilik gerekse işletme karlılığı açısından olumsuz bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. Son dönemlerde bölgede yağmurlama sulama yöntemi gittikçe artış göstermektedir.

Türkiye’de işleyiciliği yapılan baharatlık pul ve toz biberin %90’lık bölümünden fazlasının biber ekiciliği bahsi geçen havzada gerçekleştirilmektedir. Yaş Maraş biberi, karakteristik olarak 4-11 g arasında olgun hâlini alırken, kurutulmuş hâli 1,2 ila 2 g aralığındadır. Boyu 5-8 cm, eni ise 2 ila 3,2 cm arasında değişmektedir. Maraş biberi meyvesi, genellikle 0,9-3 mm et kalınlığına sahiptir. Bölgede Maraş biberinin hasadı ağırlıklı olarak ağustos ila ekim ayları arasında yapılırken ticari emtia hâliyle satış kanallarına sunulmaktadır.

Ülkemizdeki pul biber üretiminin %75-80’i Kahramanmaraş ve çevre illerde üretilmektedir. Kahramanmaraş kırmızıbiber üretimi yapılan önemli illerden birisidir. Kahramanmaraş’a özgü iç piyasa tüketimi yaygın olan “Maraş biberi” rengi, aroması ve acılık oranıyla pul, ipek ve toz biber olarak üretilmektedir. Türkiye biber üretim alanlarının yaklaşık %10,8’i, üretim miktarının ise %21,3’ü Kahramanmaraş iline aittir.

Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret Odasının girişimleriyle Türk Standartları Enstitüsü ve Türk Patent Enstitüsü, 2002 yılında bölgede yetişen biber çeşidini Maraş biberi olarak tescilleyerek Coğrafi İşaretleme hakkı vermiştir.

Okumanızı Tavsiye Ediyoruz !  Maraş Tarhanası

Kahramanmaraş’ta 67 tane merkezde 8 tane ilçede olmak üzere toplamda 75 adet baharat (kırmızı pul ve toz biber) alanında faaliyet gösteren işletme mevcuttur. Kahramanmaraş topraklarında yetişen, Türk mutfağının vazgeçilmez tadı, sağlık ve lezzet sembolü olan “Maraş biberi“, dondurmadan sonra Kahramanmaraş’ın ismi ile tüm dünyaya tanıtımı yapılan ve artık bir marka olan üründür. Acı Maraş biberi, başta rengi olmak üzere aroması ve acılık oranı ile dünyanın en kaliteli ve aranan biberi durumundadır. İlde baharatlık kırmızı biber üretimi, yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte 10.000-30.000 ton/yıl üretim kapasitesine sahiptir. Kahramanmaraş’ın bazı merkez köyleri, Türkoğlu ve köyleri, Pazarcık ve köyleri yoğun şekilde Maraş biberi tarımı yapmaktadır. Çok sayıda çiftçi ailesinin geçimi biber yetiştiriciliğine bağlıdır.

 

KAYNAKÇA

Cuma AKBAY – İsmet BOZ – Gülgün YILDIZ TİRYAKİ – Serhan CANDEMİR – Bekir ARPACI,” Kahramanma-raş ve Gaziantep İllerinde Kırmızıbiberin Üretim Yapısı Ve Kurutma Yöntemler” Doğa Bilimleri Dergisi, 2012, s. 1-10. http://marasbiber.com/tarihce/. https://kahramanmaras.tarimorman. gov.tr/.

KMTSO, “Faaliyet Raporları” http:// www.kmtso.org.tr/.

Yorumlar

Yorum yapmak ister misin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kenar Çubuğu