Yöresel Yiyecek

Maraş Lahmacunu

Maraş lahmacunu, Türk mutfağının önemli bir parçasıdır ve diğer lahmacun çeşitlerinden ayrılan özellikleri bulunmaktadır. Bu lezzetli yemeğin en belirgin özelliği, sarımsak yerine soğanın tercih edilmesidir. Malzemeler: 1 kg yağlı kuzu kıyma veya kuzu kaburga kıyması 4-5 adet büyük boy kuru soğan 3-4 adet yeşilbiber 3-4 adet domates 1-2 baş sarımsak 1 demet maydanoz 1 yemek… daha fazla oku »

Maraş Tarhanası

Kahramanmaraş ve çevresi için kış aylarında önemli bir besin kaynağı olan Maraş tarhanası, muhafazası kolay, zengin besin değeri ve çeşitliliği ile öne çıkar. Bu ürün, diğer bölgelerdeki tarhanalardan farklıdır çünkü Kahramanmaraş’ın iklimi, doğal katkıları ve yerel tüketim alışkanlıklarıyla şekillenir. Genellikle un ve yoğurttan yapılan toz halindeki tarhana sadece çorba olarak tüketilir. Ancak Maraş tarhanası, dövme… daha fazla oku »

Maraş Biberi

Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Hatay, Şanlıurfa illerini kapsayan havzada yetiştiriciliği yapılan Maraş biberinin geçmişi net olarak bilinmemekle beraber, endüstriyel üretim amacıyla ekiminin yapılması 1940’lı yılları bulmaktadır. Bölgede kırmızıbiber üretimi uzun yıllardan beri yapılmakla birlikte, üretimde ve kurutmada geleneksel yöntemlerin kullanılması gerek tüketici sağlığı ve gerekse tarım işletmeleri açısından bazı problemlere neden olmaktadır. Kırmızıbiber tarım işletmeleri,… daha fazla oku »

Samsa

Malzemeler: Bastık, ceviz içi (dövülmüş), toz fıstık. Yapılışı: Maraş zahire kültürünün en önemli ürünlerinden biri olan samsanın yapımı için önce bastık yapımını bilmemiz gerekmektedir. Tam olgunlaşmamış üzümler ayıklanır ve yıkanır. Ahşaptan yapılmış sallarda üzümler delikli torbalara konularak ezilir ve suyu alınır. Geniş kaplarda durultulur. Büyük kazanlarda kaynatılarak şerbet hâline getirilir. Şerbet soğuduktan sonra nişasta eklenerek… daha fazla oku »

Bastık

Geleneksel olarak bağ bozumu aylarında (Eylül-Kasım) bölgede elde edilen üzümün değerlendirilmesi için bağcılık ürünlerinin üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu ürünlerden bir tanesi de bastıktır. Malzemeler; 65 kg üzüm suyu, 2 kg nişasta, 1 kg un Hazırlanışı; Üzümler toplanıp çürük taneler ayrılır. Durultma toprağı ilave edilen üzümler ezilerek durultulur. Elde edilen üzüm suyunun bir kısmında nişasta ve un… daha fazla oku »

Kenar Çubuğu