Meslek-Zanaat

Köşgerlik

Köşger, sözlük anlamı itibariyle Farsça “kevşger” kelimesinden gelmekte olup yemenici ve ayakkabı tamircisi mânâsında kullanılmaktadır. Köşgerlik ise; yemeni, postal, edik, çarık, terlik gibi el işi ayakkabı yapan sanata verilen isimdir. Bu sanatla uğraşan kişiye de köşger adı verilir. Kahramanmaraş’ta köşgerliğin tarihçesi Türklerin buraya 1085 yerleşmesine kadar uzanmaktadır. Şehirde geçmişten günümüze kadar deri işçiliğinin önemli bir… daha fazla oku »

Dokumacılık

Dokumacılık, en eski mesleklerden biridir. Dokumacılığın birçok çeşidi bulunmaktadır. Genel olarak dokumacılık şeklinde adlandırılan meslek ve zanaatın mahallî olarak dokudukları ürünlere göre culfalık, mazmanlık, kilimcilik-halıcılık ve abacılık gibi gruplardan oluştuğu söylenebilir. Dokumacılar; çul, kilim, halı, kumaş (bez, aba, vb.) gibi ürünleri dokumaktadır. Yurdumuzun birçok yöresinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta dokumacılık temelde göçebe kültürüne, gelenek ve göreneklerimize… daha fazla oku »

Demircilik

Dünyanın en eski zanaatlardan olan demircilik, Türkler için bir tarafıyla peygamber mesleği, diğer tarafıyla Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan, Ergenekon Destanı’na konu olan bir kültürü de ifade eder. Demircilik, Maraş’ta çok eski tarihlerden başlayıp Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde icra edilmiş bir zanaattır. Osmanlı hükümdarı Yavuz Sultan Selim; Demirciler Çarşısı’nın temelini atmış, Kanuni bu çarşıyı… daha fazla oku »

Kenar Çubuğu